BASF, lider mondial in domeniul chimic si furnizor de materii prime in industria auto, a creat anul trecut 65 de culori concept utilizand efecte, nuante care vor fi studiate 3-5 ani pana le vom vedea pe masini pe strada, a declarat Mark Gutjahr, seful echipei de design pe Europa a BASF Coastings, in cadrul unei intalniri la Color Design Studio din orasul german Muenster.

In fiecare an lucram la noi culori, la cum arata viitorul. Utilizam efecte pentru a gasi culori noi, efectele reprezinta trenduri de culori. Fata de alte industrii, conceptele noastre sunt analizate cativa ani, dureaza 3-5 ani pana ce o culoare iese din faza de concept si ajunge pe o masina”, a declarat Mark Gutjahr.

BASF - 60 de culori noi anual pentru industria auto

Designerii BASF au conceput anul trecut 65 de culori noi, dintre care 20 provin din Europa. Specialistii considera ca in fiecare regiune de pe glob exista culori noi. “Pentru a schimba perceptia oamenilor despre un lucru trebuie sa schimbam culorile, sa venim cu ceva nou. In fiecare an, adaugam in gama peste 60 de culori noi destinate industriei auto. Anul trecut, 20 de culori noi au fost din Europa, 20 din America si 20 din regiunea Asia Pacific. Avem designeri peste tot in lume, China are o contributie importanta. Sunt diferente de culori pe glob, fiecare regiune este unica si poate ajuta la gasirea de nuante interesante”, a precizat Mark Gutjahr.

Masinile noi au nevoie de culori noi

Designerul BASF mai spune ca fiecare brand de masina are alta culoare si ca fiecare model nou are nevoie de o vopsea auto noua pentru ca o vopsea veche face ca autoturismul sa para vechi. “Masinile noi cu nuante vechi ar arata vechi, de aceea culoarea trebuie creata pe noile forme ale masinii pentru a-i pune in evidenta liniile. Culoarea creaza imaginea masinii”, mai spune Gutjahr, care considera ca “masinile care au toate elementele in culoarea caroseriei, oglinzile, bara, fara a avea plastice negre, sunt sportive si elegante”.

Intr-un top al popularitatii culorilor BASF in 2014, pe primele trei locuri sunt: negru cu 28%, argintiu si gri cu 27%, alb 19%.

Concepte de culori BASF pentru automobile:

  • XFine: efecte metalice puternice. Particule foarte fine de aluminiu sunt aranjate una langa alta si produc astfel un fel de efect de oglinda asupra organismului. Acest lucru creeaza contraste foarte puternice. Culoarea apare deosebit de luminoasa pe marginile caroseriei, in timp ce ea are un efect foarte intunecat atunci cand este privita din lateral.
  • XSpark: particule foarte fine de sticla reflecta lumina cu o precizie mai mare, creand astfel o stralucire pronuntata. In functie de intensitate si de culoare, efectul creeaza o impresie foarte sportiva si eleganta. Gamele de culori intunecate obtin un aspect aproape mistic, iar nuantele de alb devin rafinate. Efectul vriaza de la elegant la cristal.
  • Liquid Metal: o vopsea care arata ca un metal lichid. Vopselele metal lichid folosesc fulgi de aluminiu, ca pigmenti de efect, care creeaza o tranzitie de culoare de la lumina la intuneric. In functie de unghiul de vizualizare, culoarea accentueaza puternic suprafetele curbate ale unui autoturism.sursa: wall-street.ro