Colantarea mașinii este o soluție modernă și practică pentru protejarea vopselei, dar și pentru decorarea mașinii. Există totuși diferite păreri cu privire la inscripționarea autoturismelor cu folii adezive. Multe persoane sunt încântate de eficiența acestui procedeu, dar altele sunt reticente și au multe întrebări.
Algernon oferă răspunsul la cele mai frecvente întrebări și mituri cu privire la colantarea auto.

Care sunt foliile speciale pentru colantarea auto?

Algernon comercializează folii adezive special create pentru colantarea auto de la producătorul german Orafol. Gama foliilor adezive este destul de largă, însă atunci când doriți să realizați o aplicație auto este important să știți care este folia care se potrivește, pentru a obține succesul dorit, dar și pentru a evita eventualele nemulțumiri.

Foliile pentru colantarea auto se folosesc în funcție de anumite caracteristici. De exemplu, pentru suprafețe drepte se folosește folia ORACAL 651 sau folia de print ORAJET 3651, însă pentru suprafețe curbate este necesar să se folosească foliile CAST și PREMIUM CAST, deoarece aceste folii au o elasticitate aparte, care permite o colantare ușoară și de succes.

Foliile Cast și Premium Cast sunt: Oracal 970, Oracal 975, Oracal 951, Oracal 751, Oraguard 270, folia fluorescentă Oracal 7510 sau cele pentru print, Orajet 3951 și Orajet 3751. Dacă se dorește inscripționarea autoturismelor cu folie reflectorizantă, se recomandă utilizarea foliei Oralite 5600. Această folie este foarte flexibilă, special creată pentru aplicarea pe autoturisme, iar îndepărtarea sa se execută foarte ușor la căldură, fără să afecteze în vreun fel vopseaua mașinii.

colantare_400

Care sunt foliile care se folosesc pentru colantarea integrală?

Pentru colantări integrale se recomandă folosirea seriilor Oracal 970, Oracal 975 și folia de print Orajet 3951. Seria Oracal 970 este ideală pentru colantarea auto integrală deoarece are o lățime de 1.520 mm, caracteristică ce permite înfolierea dintr-o bucată a suprafețelor de mari dimensiuni, precum capota. Adezivul este repoziţionabil, permanent, transparent, poliacrilic pe bază de solvent, folia îndepărtându-se uşor, chiar şi după o perioadă îndelungată de timp.

Paleta coloristică include 28 de culori lucioase, 8 culori metalice şi 3 culori mate (negru, alb şi galben şofran). Suprafața foliei adezive este foarte lucioasă, folia păstrându-și această caracteristică inclusiv în urma unui stres mecanic.

Folia imitație de carbon Oracal 975 este, de asemenea, o folie Premium Cast special creată pentru colantarea integrală la mașinii, inclusiv pentru porţiunile cu denivelări, precum şi a părţilor greu de decorat cu alte folii (oglinzi, bare, praguri etc.). Adezivul foliei este repoziționabil și permanent, putând fi îndepărtat cu succes chiar și după o perioada lungă de timp.

Această folie are o lățime de 1.520 mm și este disponibilă în 5 culori strălucitoare: alb, negru, argintiu, antracit şi maro. Folia își păstreaza structura imitație carbon chiar și în urma expunerii la un stres mecanic sau termic.

Pentru colantarea integrală a mașinii cu o folie de print, se folosește folia Orajet 3951. Această folie este disponibilă în variantă albă și transparentă, cu suprafață lucioasă, și este imprimabilă cu printere de mare format, care utilizează cerneluri pe bază de solvent. De asemenea, se folosește cu succes pentru aplicaţiile auto, acolo unde se doreşte cea mai mare durabilitate.

Foliile pentru colantarea mașinii nu rezistă la temperaturi extreme. Fals

Dacă folosiți folia Orafol adecvată pentru suprafața pe care doriți să o colantați și o aplicați corespunzător, folia poate va rezista cu succes până la 10 ani la temperaturi extreme, vara sau iarna, de la -50 °C până la + 110 °C.

Foliile nu protejează mașina împotriva zgârieturilor. Fals

Pentru protejarea maşinii, Algernon vă recomandă Oraguard 270. Aceasta este o folie perfect transparentă, rezistentă şi suficient de groasă pentru a vă proteja maşina de zgârieturi. Suprafața transparentă permite păstrarea culorii inițiale a mașinii.

Folia poate fi aplicată pe suprafeţe drepte şi uşor curbate, de obicei pe părţile inferioare ale maşinii, cum ar fi: bara din faţă, bara din spate, praguri, aripi, uşi etc., dar se poate aplica şi în interior. Foliile Orafol pentru colantarea auto protejează suprafața mașinii de zgârieturi superficiale, care pot fi reparate prin utilizarea unui foehn. Este importantă și percepția despre zgârieturile grave, deoarece foliile nu sunt bullet proof.

Vopseaua se distruge atunci când se decolantează mașina. Fals

Deși au adezivul permanent, foliile speciale pentru colantarea auto de la Orafol se îndepărtează fără probleme sub acțiunea unui foehn și nu afectează vopseaua mașinii. Totuși, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca mașina să aibă vopseaua originală sau, dacă a fost revopsită, acest procedeu să se fi executat performant, iar inscripționarea să se fi realizat după două-trei săptămâni de la revopsire.

Pentru a asigura îndepărtarea fără probleme a foliilor adezive de pe suprafața mașinii, Algernon vă recomandă să ștergeți mașina, înainte de colantare, cu o soluție specială izopropilică, numită Stema Adhesive Solution. Această soluție vă este de folos atât la aplicarea, cât și la îndepărtarea foliei.

Foliile fac bule – rezistă puțin. Fals

De obicei, la momentul colantării unei mașini se folosesc instrumente și soluții speciale care favorizează aplicarea și prelungesc durata de viață a foliilor. Este important ca mașina să fie curățată cu un alcool special, de genul celui prezentat mai sus, care permite dezlipirea și lipirea foliei la momentul colantării, pentru a se evita formarea bulelor de mari dimensiuni.

Toate foliile fac bule, este practic imposibil să se evite formarea bulelor mici la momentul colantării. Acestea pot fi îndepărtate cu ajutorul unei raclete, iar multe dintre bulele mici dispar la câteva zile după colantare.

Colantarea mașinii este o soluție ieftină, pentru cei care nu au bani de vopsire

Această afirmație este parțial adevărată, deoarece colantarea mașinii este o soluție rezonabilă pentru bugetul unui proprietar de mașină și reprezintă o alternativă foarte bună la vopsirea clasică. Indiferent de bugetul alocat, este o metodă practică de protecție a vopselei și de decorare a mașinii în culori inedite și cu grafici deosebite.

Există multe motive pentru care se alege colantarea mașinii în detrimentul clasicei vopsiri auto, însă este foarte important să se folosească folia potrivită aplicației care se dorește a fi obținută. Echipa Algernon este întotdeauna disponibilă să răspundă la întrebări și să ofere cea mai potrivită folie pentru aplicația dorită.

 

   sursa: universign.ro