În viaţa unei maşini se ajunge la un moment în care posesorul acesteia se vede pus în situaţia revopsirii totale sau parţiale. Din acest moment se naşte o dilema dictată de însăşi tehnologia modernă.

   Dilema constă în existenţa a două precedee de acoperire a suprafeţei caroseriei. Prima este clasica vopsire, iar cea de-a doua metodă este colantarea.

 Practic, colantarea este un proces care poate avea un rol dublu: protecţie şi acoperire/decorare a suprafeţelor caroseriei. Fiind un procedeu relativ recent, în mod natural, au apărut păreri pro şi contra. În materialul de faţă ne propunem să analizăm cele mai importante avantaje şi dezavantaje ale celor două metode.

  Vopsirea caroseriei a demonstrat de-a lungul timpului că este o soluţie de durată, competitivă şi care nu ridică foarte multe probleme de aplicare. Cel mai important avantaj oferit de vopsea este durata foarte lungă de timp până la o nouă aplicare. Pe de altă parte, vopseaua este foarte „sensibilă” atunci când vine vorba de zgârieturi, lovituri, s.a.m.d.  Prin aceste interacţiuni mecanice, staturile de vopsea sunt îndepărtate, ducând, în mod inevitabil, la oxidarea metalului şi la apariţia ruginei.vopsea_auto1_400

   Evident, ca în orice proces tehnologic, calitatea materialelor folosite, dar şi a execuţiei, fac diferenţa. Pentru ca rezultatul final să fie de calitate, este necesară aplicarea mai multor straturi de materiale de protecţie, vopsea şi lac. După aplicare, este obligatoriu efectuarea unui tratament termic pentru uscare şi fixare. Tratamentul termic are loc într-un „cuptor”, adică un spaţiu special, complet izolat de impurităţile mediului exterior, unde sunt generate temperaturi relativ înalte (60-80 grade Celsius). Graţie proceselor moderne din domeniul vopsirii auto, timpul necesar vopsirii integrale a caroseriei a scăzut la câteva ore faţă de câteva zile. Aşadar, tot acest proces tehnologic şi utilajele implicate fac ca vopsirea integrală a maşinii să coste mult în comparaţie cu ceea ce se numeşte colantare.

   Colantarea este un proces care necesită ca suprafaţa suport, adică caroseria maşinii să fie curăţată de impurităţi, grăsimi, eventuale puncte de rugină. De obicei, la momentul colantării unei maşini se folosesc instrumente şi soluţii speciale care favorizează aplicarea şi prelungesc durata de viaţă a foliilor.  Cel mai mare avantaj al colantării este preţul. Comparativ cu procesul de vopsire, pot să existe diferenţe precum: colantare 1.000 de lei versus vopsitorie 1.000 de euro.

  Un mare dezavantaj al colantării este timpul relativ redus în care autocolantul se deteriorează. Însă, acest aspect este direct proporţional cu calitatea foliei aplicate. De exemplu, există soluţii pentru care producătorul foliei oferă o garanţie între patru şi zece ani. Un produs ieftin poate să aibe o durată de viaţă de aproximativ un an de zile, în schimb o folie de calitate la un preţ mai ridicat poate să reziste, în medie, pe maşină până la 4-5 ani.

   Mai mult decât atât, colantarea oferă o protecţie suplimentară pentru vopsea în ceea ce priveşte zgârieturile sau alte interacţiuni mecanice. Pentru cei care se gândesc să-şi vopsească maşina şi după aia să o protejeze împotriva zgârieturilor, există o folie transparentă  care, spre exemplu, poate fi aplicată doar în zonele expuse precum praguri, aripi, capotă, bară protecţie faţă/spate.

   Colantarea maşinii este o soluţie rezonabilă pentru bugetul unui proprietar de maşină şi reprezintă o alternativă foarte bună la vopsirea clasică. Indiferent de bugetul alocat, aceasta  este o metodă practică de protecţie a vopselei şi de decorare a maşinii.

 

   sursa: autopro.promotor.ro