Candva un lux, astazi masina a devenit nu doar o necesitate ci si un prieten de nadejde. Traim in secolul vitezei, iar stressul si agitatia cotidiana se pot resimti si atunci cand ne aflam la volan. 

Toate acestea se pot lasa uneori cu evenimente rutiere neplacute, mai mici sau mai mari. Tamponari? Mici acrosari? Cu totii le stim si am auzit de ele...Nu le dorim, cu siguranta, dar mai ales pe timpul iernii avem de-a face cu ele. Repararea lor poate cere timp iar efectele ulterioare sunt deseori de nelipsit. 
Vopseaua sau aspectul exterior al masinii este un aspect de care trebuie sa avem grija si nu doar prin prisma look-ului masinii tale. In timp cojirea vopselei poate afecta caroseria masinii ducand in cele din urma la rugina. 

vop_01
Cum putem face fata acestei provocari? 
Sfaturile specialistilor ne sunt din nou de mare folos iar produsele de care dispunem in prezent pot fi la indemana oricaruia dintre noi. Un prim aspect in ceea ce priveste intretinerea vopselei il reprezinta ceruirea masinii. Ceruirea masinii constituie un detaliu relevant care pe langa aspectul estetic frumos pe care il confera autovehiculului dumneavoastra, are un rol esential in protectia vopselei masinii impotriva razelor UV, excrementelor de pasare, substantelor chimice. In acest sens, specialistii recomanda utilizarea cerii naturale, in special la culorile tari de genul rosu sau negru deoarece confera culorii un aspect mai viu. Acest fel de ceara prezinta si un mare dezavantaj, dureaza destul de putin - maxim 2 luni, ceea ce duce in cele din urma la achizitionarea alteia pentru ceruire. Totusi, exista pe piata cerurile sintetice care au o durabilitate ridicata, de pana la 6 luni si aceasta chiar si pe timp de iarna. In ceea ce priveste metoda de ceruire a masinii este indicat  sa urmam cerintele de mai jos:
1. Ceara trebuie aplicata intotdeauna pe tabla rece.
2. Vopseaua automobilului este necesar sa fie curata si uscata.
3. Aplicarea ei se va face cu un ajutorul unui burete fin in strat foarte subtire pe suprafata tratata. Se va lasa ulterior sa se usuce pana cand se formeaza o pelicula alba, fina si mata.
4. Dupa ceruire, surplusul de ceara se va sterge si se va lustrui folosind un prosop cu microfibre.
5. Daca doriti sa remediati problemele cu zgarieturile inevitabile care apar pe masina e bine de stiut ca primul lucru care trebuie facut este sa va uitati atent la cat de mare este zgarietura. O zgarietura mica  trece neobservata in momentul in care trecem cu  unghia peste ea, daca din pacate zgarietura este ceva mai serioasa este indicat sa folositi un creion cu vopsea corectoare ori sa apelati la un service specializat pe astfel de probleme.
6. Daca va decideti sa rezolvati in mod personal problema zgarieturilor de pe masina dumneavoastra, e bine de stiut faptul ca produsul trebuie aplicat conform instructiunilor de pe ambalajul produsului. Binenteles ca aplicarea produsului protector se va face doar dupa ce va asigurati ca zona ce urmeaza a fi tratata este uscata si mai ales curata. Din cauza faptului ca aceste solutii sunt usor abrazive, ele vor inlatura un strat fin din lacul vopselei si tocmai de aceea, la finalul operatiunii, va recomandam sa aplicati un strat de ceara. Puterea abraziva a solutiei utilizate trebuie sa fie cat mai mica, niciodata sa nu alegeti o solutie care are o putere abraziva ridicata deoarece ea va duce la distrugerea vopselei masinii, ceea ce desigur nu ne dorim.

sursa: masini.ro