Pentru a lacui, vopsi sau a trata cu diferite substante suprafete mari, pistolul electric poate fi o solutie eficienta. Aparatele moderne au greutate mica, sunt usor de manevrat si permit o vopsire Pentru a lacui, vopsi sau a trata cu diferite substante suprafete mari, pistolul electric poate fi o solutie eficienta. Aparatele moderne au greutate mica, sunt usor de manevrat si permit o vopsire rapida si completa. Cu ajutorul lor se pot decora obiecte mari din lemn, metal, plafoane, pereti interiori si exteriori, suprafete in relief sau cu acces dificil.

Se pot livra cu o serie de accesorii care faciliteaza utilizarea. Cu pistoalele cu aer comprimat, produsul de aplicat este imprastiat pe suprafata dorita sub presiunea aerului. Exista si aparate care functioneaza fara aer comprimat, asa numitele "airless". Aceste aparate au un motor electric care pune in miscare o membrana de plastic; miscarea membranei impinge produsul cu presiune prin duza. Cand duza se afla pe pozitia "deschis", produsul este imprastiat pe suprafata respectiva. Metoda "airless" are avantajul ca nu da nastere la nori mari de vopsea, ca la aparatele cu aer comprimat, ducand deci la acoperiri "mai curate" si la economisirea produsului folosit.pistol_vopsit1_400

Cum se utilizeaza pistolul de vopsea

Pistolul trebuie deplasat paralel cu suprafata de vopsit, evitandu-se orice miscare brusca, care ar putea provoca acoperiri neuniforme, suprapuneri de straturi de vopsea, scurgeri de material. Pentru a se obtine un strat uniform, pistolul trebuie mentinut usor inclinat, la o distanta constanta fata de suprafata de vopsit - in jur de 20 cm - , si deplasat pe orizontala. Se aplica vopseaua in straturi subtiri, fara intreruperi. Pentru o aplicare fara probleme, aparatul trebuie verificat cu atentie inainte de folosire. In primul rand, trebuie sa nu aiba duza infundata. In al doilea rand, duza aleasa trebuie sa corespunda cu suprafata de vopsit: duzele cu jet rotund sunt destinate suprafetelor neregulate, cele cu jet plat sunt pentru suprafetele plane. Anumite pistoale au un dispozitiv de reglare a jetului.

Sfaturi de meserias

Incepatorii sunt sfatuiti sa se antreneze mai intai, vopsind cu pistolul o hartie sau o bucata mare de carton, tinute la verticala. Chiar si cu un pistol electric, o anumita cantitate de vopsea este difuzata in atmosfera. De aceea, obiectele, peretii din vecinatatea suprafetei de vopsit trebuie protejate cu ziare si folii de plastic, eventual fixate cu banda adeziva. Cel care manuieste pistolul e bine sa poarte o masca de protectie in jurul nasului si gurii. E bine sa se lucreze cu fereastra deschisa, evitandu-se insa curentii de aer. Atentie la praf, mai ales daca pistolul este incarcat cu un produs de lacuit. La orice intrerupere a lucrului, nu trebuie neglijata curatirea duzei si a rezervorului de vopsea din pistol. Pistolul poate fi folosit si pentru gradinarit; in loc de vopsea, rezervolul se umple cu ingrasamant sau cu produs fitosanitar de imprastiat pe plante.

Tehnici de vopsire

Pentru acoperirea unor suprafete intinse, se vopsesc benzi de circa 1-2 metri, fara intrerupere. Pistolul trebuie deplasat astfel incat sa se obtina straturi omogene de vopsea, care sa nu curga. Tot pentru suprafete mari, verticale, se recomanda o alta tehnica: de sus in jos, se aplica benzi orizontale de vopsea, dupa care se schimba sensul, acoperindu-se suprafata cu benzi verticale. Pentru acoperirea unui suport orizontal, pistolul trebuie tinut usor inclinat inainte; ca si pentru suprafetele verticale, mare grija ca stratul de vopsea sa nu fie prea incarcat pe anumite portiuni. Tipuri de accesorii Anumiti fabricanti propun accesorii speciale pentru tratarea lemnului. Seturile se compun dintr-o duza de injectie si din injectoare mici prin care produse speciale de tratare a lemnului pot fi "pompate" direct in material. Aceste seturi permit tratarea lemnului in profunzime, cu o eficacitate sporita fata de tratamentele de suprafata. Special pentru vopsirea plafoanelor sau a suprafetelor cu acces dificil - elementi de calorifer, tevarie, colturi etc. - pot fi montate duze curbate, care permit folosirea pistolului fara a mai fi nevoie ca aparatul sa stea inclinat. Anumite tipuri de pistol pot fi livrate cu duze speciale pentru curatirea sub presiune a motoarelor, aparatelor electrice, convectorilor etc.


   sursa: adevarul.ro