Concernul auto Volkswagen a investit 580 milioane de euro intr-o noua fabrica din India, activitate de productie urmand sa inceapa in luna mai a acestui an cu modelul compact Skoda Fabia, a anuntat, vineri, producatorul german de automobile.

Fabrica, situata in orasul Pune, din statul federal din vestul Indiei, Maharashtra, include toate etapele de productie, de la prese, executie de caroserii si vopsitorie, pana la montaj. Capacitatea anuala maxima este de pana la 110.000 autovehicule.

Incepand cu primavara anului 2010 va fi demarata, in mod suplimentar, productia unei versiuni hatchback a modelului Volkswagen Polo, conceputa special pentru piata indiana. Pana la finalul anului 2010, Volkswagen intentioneaza sa angajeze la fabrica din Pune un numar total de aproximativ 2.500 de angajati.

Contractul pentru realizarea noii fabrici din India a fost semnat in luna noiembrie 2006.

Concernul Volkswagen produce deja, din 2001, in fabrica sa din Aurangabad (India) autovehicule marcile Skoda, Volkswagen si Audi. Suplimentar fata de extinderea capacitatilor de productie, concernul investeste si in industria performanta a componentelor din India, precum si in extinderea unei retele nationale de distributie.

In ciuda efectelor crizei financiare si economice, expertii estimeaza ca piata automobilelor din India va inregistra o crestere anuala, de la 1,2 milioane unitati, in prezent, la peste 2 milioane autovehicule pana in 2014.

In anul 2008, concernul german a produs la nivel mondial 6,347 milioane de autovehicule, din care aproximativ 66,2 procente (4,201 milioane autovehicule) in strainatate. Fabrica din Pune este cel de-al 61-lea centru de productie la nivel mondial al concernului.

Volkswagen Aktiengesellschaft a inregistrat pe parcursul anului fiscal 2008 o crestere a veniturilor din vanzari de 4,5%, la o valoare de 113,8 miliarde euro, iar profitul operational a crescut cu 3%, la 6,3 miliarde euro.