Termocromia este proprietatea substantelor de a-si schimba culoarea datorite unei cresteri de temperatura si de a reveni la culoarea initiala, odata cu scaderea temperaturii.
Vopseaua termocromatica foloseste cristale lichide. Dupa absorbirea unei anumite cantitati de lumina sau caldura, structura cristalelor sau cea moleculara a pigmentului se modifica, dar este vorba despre un proces reversibil. Astfel, pigmentul absoarbe si emite lumina la diferite nivele decat in clipa in care temperature este mai scazuta.
Un exemplu elocvent de utilizare a vopselei termocromatice este cel al canilor pentru cafea. Odata turnata cafeaua fierbinte, vopseaua termocromatica absoarbe caldura si devine colorata sau, in alte cazuri, transparenta, schimband astfel aspectul canii.
O alta folosinta practica intalnita destul de des este cea prin care sticlele pentru hranirea copiilor sunt vopsite termocromatic, in asa fel incat parintii sa-si poata da seama de temperatura lichidului din interior.
 
Efect estetic spectaculos
 
Vopseaua termocromatica reactioneaza la caldura, schimbandu-si culoarea. Acest gen de vopsea a fost utilizat cu un remarcabil succes in anii ’80, la crearea unor tricouri care isi schimbau culoarea in functie de temperatura corpului persoanei care le purta. Pe masura ce temperatura creste, vopseaua poate deveni transparenta, scotand la iveala culoarea sau desenul de la baza.
CROMOROM poate vopsi termocromatic diferite produse. In general, astfel de vopsea este utilizata in industria auto, dar nu numai! Acest produs este usor de folosit intr-un proces structurat pe trei etape: se incepe prin aplicarea unei culori de baza, la alegere, apoi prin aplicarea vopselei termocromatice, apoi prin aplicarea unui lac.
Daca doriti sa aveti un efect spectaculos, puteti desena mai intai un logo, cu ajutorul vopselei de baza, apoi sa aplicati vopseaua termocromatica. Astfel, in momentul in care temperatura ambientala va creste, vopseaua termocromatica va devein transparenta, facand vizibil logo-ul sau desenul respectiv, creat cu ajutorul vopselei de baza.