Carlos Ghosn (64 de ani) a demisionat din funcţia de CEO şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al producătorului de automobile Renault, ca urmare a problemelor cu justiţia pe care le are în Japonia, informează joi Bloomberg.

   Decizia a fost luată miercuri 23 ianuarie a declarat Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe al Franţei, într-un interviu pentru Bloomberg TV.

   Ghosn urmează să fie înlocuit în funcţia de preşedinte al CA de CEO-ul Michelin, Jean-Dominique Senard, iar în aceea de CEO de Thierry Bollore, care va avea un mandat interimar.

   Ghosn se află în detenţie într-o închisoare din Tokyo, din data de 19 noiembrie 2018, fiind acuzat de fraude financiare. Fostul CEO al Nissan şi al Renault este suspectat că, în octombrie 2008, a trasferat asupra companiei pierderi de circa 1,85 miliarde de yeni (16,6 milioane de dolari) rezultate din investiţii personale, susţin procurorii. Cei din urmă au declarat că transferul a provocat daune Nissan, care a constituit un depozit de 14,7 milioane dolari, între iunie 2009 şi martie 2012, într-un cont bancar asociat.

   În plus, la data de 11 ianuarie, procurorii din Tokyo l-au acuzat pe Ghosn, de două noi abateri financiare: subestimarea sumelor primite drept compensaţii între 2015 şi 2017, a declarat avocatul său, Motonari Otsuru.

   O instanţă din Tokyo a respins două solicitări de eliberare pe cauţiune ale lui Ghosn, în ciuda faptului că la ultima fostul lider al alianţei Renault-Nissan s-a oferit să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere şi să depună drept garanţie acţiunile deţinute la producătorul japonez de automobile Nissan.

Sursa: MEDIAFAX.ro - 24.01.2019