In cabinele de vopsitorie auto, valorile temperaturii si ale umiditatii relative sunt extrem de importante, influentand categoric rezultatele finale ale operatiunii de vopsire. Pentru astfel de aplicatii este nevoie de traductoare specializate pentru a controla nivelul de incalzire, de racire, umidificare si dezumidificare a aerului. 
Compania elvetiana Rotronic, al carei distribuitor autorizat in Romania este Syscom 18, ofera o gama larga de produse pentru masuratori precise, motiv pentru care solutiile propuse de Rotronic sunt potrivite inclusiv pentru cabinele de vopsitorie prin pulverizare. In plus, Rotronic pune la dispozitia clientilor inclusiv data-loggere pentru monitorizarea conditiilor climatice ale camerei. Totodata, compania elvetiana poate asigura o gama variata de instrumente portabile pentru masurarea temperaturii, precum si un software care poate fi utilizat pentru monitorizarea conditiilor din cabina.
Tehnica de vopsire cu spray in interiorul unei cabine este adesea folosita in industria de automobile, aeriana si navala. In functie de cerinte, cabina poate fi echipata fie cu aparate de filtrare a aerului pentru a evita depunerea prafului, fie cu un sistem de evacuare a aerului pentru a elimina vaporii de solventi utilizati in procesul de vopsire. Reglementarile internationale OSHA (Occupational Safety & Health Administration) prevad ca o astfel de cabina sa fie dotata cu aparatura care sa controleze umiditatea relativa, temperatura, viteza aerului si presiunea, astfel incat procesul de acoperire cu vopsea sa se desfasoare in conditii optime de uniformitate si calitate. Cum anumite vopsele contin solventi flamabili, sunt necesare componente rezistente in mediul exploziv pentru toate echipamentele de masurare care intra in contact cu respectivii solventi.cabina_vopsit
Pentru ca vopseaua sa se usuce corect in interiorul cabinei, nivelurile de umiditate relativa si de temperatura trebuie sa se situeze intre 65 si 75 % rh, respectiv intre 20 si 24°C. Pentru a atinge valorile optime, aerul trebuie sa fie uscat sau umidificat. Temperatura, la fel: ridicata sau coborata, in functie de temperatura exterioara. In plus, cabinele de vopsire trebuie sa aiba un sistem de monitorizare separat care sa asigure un nivel corespunzator al temperaturii de suprafata, in asa fel incat acesta sa nu fie prea apropiat de nivelul punctului de roua din camera, caz in c are exista riscul de condensare, situatie care afecteaza in cele din urma etapele de uscare si finisare.
Asadar, pentru o precizie ridicata a masurarilor, elventienii de la Rotronic recomanda urmatoarele produse :
• TP22 - instrumentul portabil pentru masurarea temperaturii cu sonde intersanjabile de temperatura PT100;
• AC1913-A - sonda de temperatura, de suprafata care monitorizeaza valori din intervalul -50÷120°C;
• HL-NT - data-logger cu diferite iesiri analoage si indicator LED;
• HC2-S - sonda ideala pentru masurarea temperaturii si umiditatii din aer, care masoara temperaturi cuprinse intre -50 °C si +100 °C si valori ale umiditatii intre 0 si 100% rh;
• HC2-IM102-M - sonda industriala potrivita pentru temperaturi ridicate de pana la + 200 °C, 
• HF5 - traductoare pentru sonde intersanjabile, avand iesiri analoage si digitale. 
• HF520-EX si HC2-SM-EX - traductoare in constructie ATEX, specifice mediilor explozive

Beneficiile utilizarii instrumentelor Rotronic sunt date de masuratorile precise ale umiditatii si temperaturii, care conduc la rezultate perfecte in privinta aspectului final al obiectelor vopsite. In plus, indiferent de tipul de comunicatie folosit, Rotronic ofera solutia potrivita pentru fiecare instalatie in parte, de la RS-485, Wireless si pana la Ethernet RJ45. Stabilitatea acestor instrumente este de lunga durata, cu o marja anuala de doar 1% rh. Dat fiind ca toate produsele Rotronic sunt digitale, procedura de calibrare poate fi realizata prin intermediul unui PC sau direct din echipament cu ajutorul solutiilor standard de umiditate Rotronic. O etalonare ISO-17025 este, de asemenea, disponibila.

 

sursa: stiri.com.ro