După ce au lucrat 13 ani în Italia, în domeniul tinichigeriei, la diverse case auto precum Fiat – Alfa Romeo, Audi – Volkswagen, Ferrari, frații Daniel și George Beiu s-au gândit să aducă tehnologia pe plaiuri mioritice. Au făcut o investiție de 10.000 de euro în uneltele necesare implementării tehnologiei de import Paintless Dent Repair (PDR) adică tinichigerie fără revopsire sau chituire și au început munca…De lămurire! Frații au început marketingul, încercând să convingă service-urile auto să implementeze noua tehnologie. Rezultatul?

   „Am avut, în 2007, o tentativă de comercializare de scule destinate unei asemenea activități, efectuând un import de 10.000 euro, însă, după ce am bătut câteva orașe încercând să prezint beneficiile unei asemenea tehnologii, lipsa de interes a service-urilor auto și tendința 100% românească de ciocăneală și vopsea nu a dus decât la pierderea efectivă a timpului. Am renunțat dupa un an de alergătură, depozitând sculele. Până în august 2009, moment în care am hotărât să demarăm noi afacerea, să deschidem un atelier de tinichigerie nondistructivă în București, astfel, recuperând și investiția inițială”, a povestit Daniel Beiu, coproprietar al service-ului Original Auto pentru MONEY.ro.

   Ceea ce este sigur este că afacerea este una de nișă. Ce este și mai sigur este că afacerea fraților Beiu ocupă 100% din piață. Au închiriat inițial un garaj mic, cu o capacitate de găzduire a doar două mașini, au investit în trusele și dispozitivele destinate operațiunilor de tinichigerie PDR și în amenajarea și iluminarea spațiului. De unde au venit primii clienți?

   „Am demarat o campanie bazată pe fluturași , promovându-ne mai ales în orasul Giurgiu, unde avusese loc o grindină devastatoare și, astfel, ne-am asigurat primii pași”, ne-a spus Beiu.

   Asigurătorii, convinși de prețurile micitinichigerie1_400

   Pasul următor a fost ca firma, care iniţial se numea Metalotehnica şi s-a rebranduit Original Auto, să devină cunoscută în fața societăților de asigurări. Cum i-au făcut să-i accepte?

   „Cu acestea nu a fost foarte ușor, deoarece nu eram agreați de către ei și nu aveam decontare directă. Astfel, pentru a ajunge să avem un contract, era necesară agreere RAR, care a fost imposibil de obținut, deoarece tehnologia, nefiind cunoscută, activitatea nu se putea încadra în normele existente – cel mai bizar pentru cei de la RAR a fost faptul că activitatea nu necesită elevatoare, exaustoare, chei dinamometrice sau orice altă sculă ce necesită o agreere conform normelor. Rezultatul… lipsa agreere. Dar, în scurt timp, datorită prețurilor cu aproape 30-50% mai mici față de metodele clasice și a vitezei de lucru, majoritatea societăților de asigurare ne-au acceptat și avem colaborări foarte bune cu OmniasigGroupamaArdaf și alții, dar nu mă dau înapoi să menționez colaborări mai puțin fericite cu Astra sau Euroins, din cauza neefectuării plăților”, a mai spus Beiu.

    Același lifting, pentru Logan și Audi

   În timp, Metalotehnica a început să ofere servicii noi, precum polişarea caroseriei. Apoi, cei doi frați au mai investit încă 15.000 de euro în dotările de polişare și spălare de tapițerie, oferind servicii de pregătire prevânzare la autoturisme second-hand cât și pentru autoturismele noi. Firma a ajuns să cosmetizeze flote întregi ale unor companii, după ce și-a extins atelierul.

   „Am reușit să convingem un mare importator de autoturisme din România să ne acorde încrederea necesară în desfășurarea unui contract. Avem șansa să derulăm contracte cu companii mici și mari totodată. Prestăm aceleași servicii și persoanelor fizice care ne identifică pe internet sau vin din recomandările directe sau postate pe forumuri. Noi avem o vorbă de criză – oferă calitate germană la plată românească și vei reuși! ”, a adăugat Beiu.

   Aceeași tehnologie PDR este aplicată unui autoturism Dacia și unui Audi. Iată etapele etapele procesului de „reanimare” a unui autoturism exploatat mai puțin ortodox sau pur și simplu „liftingul” necesar unui autoturism peste care anii au lasat urme inestetice. Astfel, pentru a reda unui autoturism „demnitatea aspectului” de la începuturile lui, de obicei, se începe cu o curațenie exemplară la exterior și la nivelul motorului, după care se atacă interiorul – tapițerie, plafon, fețe de uși, portbagaj, roata de rezervă. Pasul doi este marcarea îndoiturilor pentru ca acestea să fie îndepărtate prin metoda PDR, condiția majoră pentru un rezultat impecabil fiind ca tabla să nu fie afectată major, sau vopseaua să fie zgâriată până la stratul suport sau metal. După îndreptarea tuturor defectelor, se pregateste atacul final, o polişare succesivă și o ceruire finală.

   „Atunci când un conducator auto are neșansa să găsească o înfundătură în portieră, plafon sau capotă, are această alternativă de a apela la noi. Argumentele sunt simple: 30-50% mai ieftin, timpul de indisponibilizare a autoturismului este cu 60-80% mai scurt, vopseaua rămâne originală. Este adevărat că această activitate are și ea limitarile ei, dar căutăm să explicăm ce se poate și ce nu se poate remedia. Nu avem materiale sau proceduri speciale pentru brandurile de lux”, a explicat Beiu.

   Meserii noi, recunoscute de Ministerul Muncii

   În prezent, firma are  patru angajați permanenți și zece colaboratori. O inițiativă curajoasă este investiția a 70.000 de euro pentru dotarea unui atelier mobil și inițierea unor cursuri de pregătire în activitățile de tinichigiuPDR, detailer de interior și polișator auto.

   „Este un plan îndrăzneț și plin de neprevăzut dar, cu ajutorul unui suport juridic, speram să creăm un cadru legal optim și, cel mai important, aceste activități să poată fi recunoscute și încadrate de Ministerul Muncii”, a explicat Beiu.

   Secretul din Italia anilor ‘50

   Această tehnologie nu este foarte tânără, fiind folosită încă din anii ‘50 de către montatorii finali în fabrica Fiatdin Torino. Cunoscută în Italia sub denumirea de „ leva bolle”, a fost ţinută în secret mulţi ani ,fiind destinată finisării finale a micilor îndoituri provocate de manipularea neatentă. Odată cu trecerea timpului, secretul tehnologiei nu a mai fost atât de bine păstrat şi, astfel, a trecut şi dincolo de Ocean unde a dat naştere la o adevărată industrie, diversificând astfel aplicarea la autoturismele afectate de grindină sau de actele nu tocmai civilizate cum ar fi pumni în plafon, aripi sau picioare bine ţintite în uşi.

   „Am reuşit să remediem plafoane la seria 5, seria 7, Logan, Peugeot şi multe alte mărci, ce fuseseră afectate de căderi masive de zăpada, fiind înfundate pe mai mult de 50-80% din suprafaţă, reuşind să remediem şi plafoane pe care, în anumite stări de spirit, proprietarii sau diverşi necunoscuţi au prestat „dansuri” mai mult sau mai puţin tematice. Extrem de eficientă în cazul elementelor din aluminiu, care este din ce în ce mai prezent înindustria auto, tinichigeria nondistructivă se poate aplica şi în avionică, prin remedierea elementelor afectate frecvent de grindină”, a explicat Beiu.

   La autoturisme, cea mai frecventă situaţie o reprezintă dentul sau îndoitura produsă la parcare prin deschiderea uşilor, mai spune Beiu. „ Profund inestetic, un asemenea dent stă ca un ‘ghimpe’ în ochiul propietarului,  iar soluţia clasică de remediere este arhicunoscută – chituire şi revopsire – ce implică timp îndelungat de imobilizare al autoturismului, costuri ce depăşesc 150 euro pe piesa revopsită şi, cel mai important, folosindu-se chit şi revopsire, autoturismul nu mai poate fi declarat 100% original, fapt ce se resfrânge dramatic asupra preţului de revânzare”, a conchis proprietarul Original Auto.

 

   sursa: money.ro