Exista doua feluri de indoituri ale jantelor: cele care lasa aerul sa scape din anvelopa si cele care sunt doar vizibile, dar nu 6f8qs3_400influenteaza etansarea rotii pe cauciuc. In mod normal, indoiturile mai grave trebuie remediate cat mai curand posibil, ca sa putem merge cu masina, adica sa punem cauciucul si sa ramana umflat pe roata. Cu restul de indoituri care se simt efectiv doar la privire, nu prea trebuie sa ne facem griji.    
    Din pacate, in Romania, nu o sa vedem foarte multe jante auto folosite indelung, care sa nu necesite indreptarea lor. Fie ca vorbim de o groapa pe care nu o vedem si lovim cu roata in ea, fie de o bordura pe care o urcam mai voiniceste, sau un sant in mijlocul drumului care ne clantane dintii in gura, este clar ca rotile noastre sunt puse la grea incercare.
    Daca te duci la vulcanizare si ti se spune ca jantele tale sunt strambe, dar cu ochiul liber nu vezi mare lucru, atunci gandeste-te bine daca merita investitia. Daca rotile tale sunt strambe in limitele normale, adica mici denivelari care nu se simt in mers si nu rasufla cauciucul in dreptul lor, indreapta-le daca ai bani. Nu de alta, dar peste 1-2 luni de mers normal, le vei avea la loc. Daca ai cazuri mai grave sau nu-ti place tie cum arata janta "patrata", atunci indreapta-le.
   66xkxe_400 Jantele de tabla (otel) si jantele de aliaj au avantaje si dezavantaje. Mai precis, cele de tabla sunt mai moi, se indoaie mai usor, nu sunt asa atractive vizual si ruginesc. Insa, la randul lor, jantele de tabla sunt mult mai ieftine ca cele de aliaj, de cele mai multe ori sunt mai usoare si se repara mai ieftin. Jantele din aliaje sunt mai dure, se indoaie mai greu, sunt mult mai aspectuoase, nu ruginesc niciodata si se gasesc pe multe modele si marimi diferite. Insa sunt mai scumpe si repararea lor in caz de spargere sau indoitura este mai costisitoare.
    Atunci cand o janta de tabla este indoita, indreptatul ei se face destul de primitiv. In vulcanizarile mai slab dotate, aceasta se face cu ciocanul sau prin lovire. Metalul revine la forma initiala fara sa existe riscul de a crapa. Dar cel mai bine este de facut indreptarea cu o presa hidraulica, ce exercita o forta mare progresiva, nu un soc scurt.
    In cazul jantelor de aliaj, indreptarea trebuie neaparat sa fie facuta la cald. Adica zona care urmeaza sa fie indreptata trebuie incalzita bine de tot cu o flacara deschisa sau cu un arzator special. Aliajul devine astfel maleabil si nu mai exista riscul ca acesta sa crape la presiunea aparatului de indreptat.images22
    Deci ideea e simpla: jantele de aliaj se indreapta cu incalzirea prealabila indreptarii cu presa hidraulica, iar cele de tabla direct la ciocan sau la presa.

    Ce se intampla daca merg cu janta stramba superficial

    Absolut nimic. Roata nu se dezechilibreaza (decat in cazul in care socul loviturii a facut plumbul sa cada), anvelopa, atata timp cat nu are galma, nu are de suferit, asadar directia nu este influentata. Insa trebuie sa ne asiguram ca vorbim de indoituri superficiale, ca cele din pozele de mai sus. Ca daca este una mai serioasa, chiar daca aerul nu scapa, un soc slab in aceeasi zona va face ca anvelopa sa se deformeze, fiind neprotejata.


catdeimportantaesteindreptareajantelorc16c8c10cf88b1d5f55001951_400