Si in tara noastra, personalizarea masinilor castiga tot mai mult teren. Astfel, una din modalitatile  cele mai accesibile pentru a face acest lucru este apelarea la gama de vopsele cu efecte speciale. Prin intermediul acestor solutii se pot obtine rezultate spectaculoase, intr-un interval relativ scurt de timp – urmand indicatiile producatorului, intreg procesul poate fi atent controlat.  Care sunt deci principalele tipuri de vopsea auto speciala si care sunt insa diferentele dintre acestea?

Intr-un sens mai vast, vopseaua perlata ofera o mai mare adancime culorii de baza, facand ca lumina sa reflecte o anumita stralucire aparte, ba chiar sa isi schimbe nuantele intr-un anumit unghi. De fapt, acest tip este folosit chiar si de catre producatori sau vopsitori, pentru a adauga luciu vinisajelor auto. Segmentul de vopsele cu efecte speciale de tip Cameleon, ce se incadreaza aici (cunoscute si ca arlechin, curcubeu sau flip-flop) se caracterizeaza prin faptul ca pot sa arate mai multe nuante (dupa aplicare), variind in functie de forma caroseriei sau a lucrului vopsit. Initial ele au provenit din SUA , insa azi tot mai multa lume ajunge sa le aprecieze din punct de vedere estetic. Fara indoaiala cele mai populare din gama de vopsele cu efecte speciale, ele au culori superbe, prezinta durabilitate in timp si nu sunt greu de aplicat.

vopseaspectrum

  • Un alt tip de vopsea este cea fluorescenta – facand parte din segmentul vopselelor fotoluminiscente, acestea produc lumina (emit mai multa lumina decat primesc) datorita reactiei moleculelor prezente, atunci cand sunt bombardate cu fotoni.

  • Vopseaua holografica, nu foarte des intalnita, face ca obiectele vopsite astfel sa creeze reflexii irizate in culorile curcubeului, in lumina directa (in alte conditii, ele vor arata precum un gri metalizat).

  • Vopselele de tip Candy difera oarecum de celelalte tipuri de vopsea mentionate anterior – acestea din urma par luminoase, creand un efect vizual de profunzime, insa nu datorita stratului de substrat ci a celui transparent colorat (cel care e propriu zis Candy): culorile lor vor fi cele care vor impresiona in mod instantanteneu, in orice conditii sau context.

Toate aceste categorii de vopsele cu efecte speciale pot fi achizitionate in diferite variante – la spray, la cutii ce sa contina materialul gata preparat (diluat) sau in kituri speciale, alaturi de grundul si lacul necesar.  Lacuirea este foarte importanta, chiar obligatorie: pe de o parte pentru ca lacul respectiv va spori efectul perlat (sau oricare alt efect), insa mai ales pentru ca aceste vopsele trebuie protejate impotriva factorilor externi. 

sursa: ziarmm.ro