Producătorul de lacuri și vopsele Policolor a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 56,4 milioane de euro, în creștere cu 6,7% față de 2014, dar sub nivelul bugetat, de 65,5 milioane de euro. Compania estimează pentru acest an vânzări de 65 milioane de euro, în creștere cu 15%, potrivit raportului financiar al fondului Reconstruction Capital II, acționar al Policolor. Compania a semnat anul trecut un acord de vânzare a terenului aferent fabricii din București cu doi oameni de afaceri români, care însă nu și-au îndeplinit obligațiile privind plata sumei convenite.

“Vânzările consolidate ale grupului au fost cu 6,7% mai mari în 2015, însă considerabil sub cele bugetate. În ciuda bunei performanțe a afacerii de vopseluri și rășini din Bulgaria și a unor rezultate satisfăcătoare a liniei de vopsele decorative din România, scăderea profitabilității din 2015 reflectă o activitate scăzută în domeniul auto, în timp ce afacerea cu anhidridă (materie primă utilizată în  producția de rășini) a fost afectată de volatilitatea prețului petrolului. Per total, grupul a generat un nivel al EBITDA de 2,2 milioane de euro, comparabil cu cel din 2014, dar la jumătatea valorii bugetate”, arată sursa citată.poli

În 2015, vânzările de vopsele și acoperiri industriale au crescut cu 9,4%. De asemenea, anul 2015 a fost primul an complet de funcționare a fabricii de rășini, reconstruită după un incendiu produs în 2012. Astfel, vânzările de rășini au totalizat 12,9 milioane de euro, cu 27,5% peste buget.

Pentru 2016, bugetul prevede o scădere semnificativă a EBIDTA la nivel de grup, în principal ca rezultat al trecerii la modelul de vânzare directă pentru două divizii de vopsele și lacuri din România, produse care până acum erau distribuie indirect. Această transformare necesită construirea unei echipe considerabile de vânzări, precum și costuri logistice. Compania estimează pe acest segment creșteri puternice ale vânzărilor.

Policolor, fosta Întreprindere de Lacuri și Vopsele București, se află în proces de construire a unei noi fabrici pe o platformă industrială deținută anterior de compania Chimester în partea de vest a Capitalei. Con­struc­ția noii fabrici vine în contextul în care terenul pe care se află actuala unitate de pro­duc­ție Policolor, din partea de est a Bucureș­tiu­lui, a fost vândut anul trecut pentru 18,3 milioane de euro către oamenii de afaceri Robertino Georgescu și Dan Drăgulin, dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale Metropolitan.

La sfârșitul lunii iunie, Policolor a încasat 1 milion de euro pentru terenul vândut în București, pentru care a primit în total 3 milioane de euro. Oamenii de afaceri erau obligați să mai plătească 15,2 milioane de euro în perioada 2015-2017, din care 8,6 milioane de euro până la sfârșitul anului trecut.

"Cumpărătorii terenului Policolor nu au putut să-și îndeplinească termenii contractuali asumați, care implicau achiziția a două loturi de teren în suprafață de 84.000 mp până la sfârșitul anului 2015 pentru un preț total de 11,1 milioane de euro.  Policolor a primit până acum 3 milioane de euro de la cumpărători și de asemenea analizează diferite variante pentru a rezolva situația", se precizează în raport.

Eliberarea terenului din Theodor Pallady, în suprafață de 13,9 hectare, se va face în trei etape. Prima suprafață urma să fie eliberată până la finalul anului trecut, urmând apoi ca în cursul acestui an un al doilea lot să fie eliberat. Cel de-al treilea lot din platforma industrială Policolor va fi eliberat în anul 2017, moment la care producția și activitățile administrative ale companiei vor fi deja relocate pe noua platormă din vestul Bucureștiului

Policolor face parte din grupul Policolor - Orgachim, este controlat de fondul de investiții RC2 și mai are în prezent în România doar o fabrică de vopsele pentru industria auto, celelalte tipuri de vopsele fiind produse în facilitățile de producție din Bulgaria. Pe piața locală de lacuri și vopsele decorative mai activează jucători precum Fabryo-Atlas Paints, Köber, Daw Bența sau Deutek.

sursa: profit.ro