Pentru a schimba culoarea unei masini trebuie sa te pregatesti financiar la un nivel aproape dublu fata de revopsirea doar a 10821088109910961072_400exterioarului deoarece este foarte mult de munca la o astfel de operatie, fiind neovie sa se demonteze foarte multe componente (usi, capote, panouri, etc). Se dubleaza bineinteles si durata lucrarii – daca un revopsit exterior dureaza intre 1 si 2 saptamani, un schimb de culoare te lasa fara masina intre 2 si 4 saptamani. E nevoie sigur si de o cantitate mai mare de vopsea auto.
Vopsirea masinii e una din acele operatiuni de reparatie la o masina pe care nu le poti face acasa, in fata blocului sau in garaj.

    Pentru a revopsi masina trebuie sa urmezi cateva etape esentiale:
- partea de tinichigerie: indreptarea caroseriei daca e lovita sau curatarea de rugina daca este cu astfel de probleme; aici intra si demontarea sau golirea de pe caroserie a elementelor care nu se vopsesc (ornamente, grile, clante, etc.)
- grunduirea initiala
- chituirea si slefuirea suprafetei pana se obtine forma dorita; in cazuri extreme se repeta de 3 sau 4 ori aceasta etapa si se mai foloseste si chit suflabil;
- aplicarea unui strat de filler – spritzchit si matuirea acestuia dupa uscare
auto_paint- mascarea si vopsirea efectiva – se aplica initial vopseau (e nevoie de vopsea auto speciala) si ulterior lacul (aceasta operatiune se face in “cuptor”, adica in incaperea special vetilata si incalzita pentru vopsirea de masini); calitatea lucrarii va depinde mult si de marca de vopsea auto auto folosesti insa va depinde mult si de ce tip de lac auto aplici pe masina
- remontarea elementelor care s-au dat jos de pe masina
img09_400
    Una dintre cele mai mari provocari cand vine vorba de o vopsire partiala este nuanta de culoare. In timp culoarea si stratul de lac al caroseriei masinii isi pierde din intensitate din cauza razelor soarelui. Cand revopsesti un element la o masina faci “vopsea auto la calculator” pe baza codului de culoare al masinii si obtii o nunta a culorii foarte apropape de cea pe care a avut-o initial masina, inainte de a se decolora / imbatrani. Cele mai mari diferente de culoare am observat ca apar la nuantele de rosu.

    Pentru a putea face lucrari de vopsitorie ai nevoie de personal calificat ca si la orice operatiune de service insa ai nevoie si de echipamente speciale si semnificative ca investitie: cabina de vopsit, compresor cu debit mare, pistoale profesionale de vopsit, masina de slefuit, masina de polishat, lampa cu infrarosu pentru usare rapida. Mai ai nevoie si de un spatiu dedicat pentru aceasta. Cred ca aceasta e explicatia pentru care nu toate serviceurile fac si partea de vopsitorie.

    Important e ca dupa ce ai vopsit masina sa ai grija sa nU speli masina cu spuma activa timp de 2 saptamani deoarece poate reactiona cu stratul inca proaspat de lac al masinii. Se poate intampla sa se matuiasaca vopseaua sau chiar sa “sara” lacul.
ppg_roses_2_400